
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862
POPULARNE ARTYKUŁY
Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży - poradnik dla rodziców
Bezglutenowe potrawy - 10 prostych dań bez glutenu
Ocet winny, balsamiczny, jabłkowy ..., który wybrać?
Wygląd kupy wiele mówi o twoim zdrowiu!
Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie
Ślimaki we francuskim wydaniu, czyli winniczek na talerzu
Szparagi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
Polifenole i ich wpływ na zdrowie. Gdzie ich szukać?
POPULARNE PRZEPISY
Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź na cedzaku. Na rozgrzany...Zupa krewetkowa
Zagotuj mleko kokosowe i dodaj słodką paprykę, posiekane drobno...Zupa serowo-pieczarkowa z pulpecikami
Mięso mielone połącz z posiekaną cebulą, 1 jajkiem, bułką tartą oraz...Zupa parzucha
Warzywa umyj i obierz. Marchew, pietruszkę i seler pokrój w kostkę. Por...Kawowa rolada bezowa z advocatem
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania...Kremowy sos szparagowy
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w...Duńska remulada
Do serka topionego dodać majonez, śmietanę i musztardę. Dodać również...Sałatka makaronowa z mięsem mielonym i fasolą
Makaron wrzuć do osolonego wrzątku, ugotuj al dente, odcedź i odstaw do...
CZY WIESZ, ŻE
Frytki, choć lubiane chyba przez wszystkich nie są zdrowe. A wszystko za sprawą powstającego w wysokiej temperaturze akrylamidu. Akrylamid to substancja powstająca z asparaginy-aminokwasu oraz cukrów redukujących, w wyniku reakcji Maillarda. Związek ten powstaje w podwyższonej temperaturze, powyżej 120°C, czyli w temperaturze, w której zwykle smaży się frytki. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, iż udowodniono, że akrylamid to związek toksyczny, posiadający właściwości rakotwórcze. Zatem jeśli chcemy uniknąć spożywania z frytkami akrylamidu, smażmy je, bądź pieczmy, sami, pamiętając o zachowaniu temperatury poniżej 100°C.
OSTATNIO NA FORUM
Wejdź na nasze FORUM »
LOSOWA DIETA
Dieta Anny PowierzyZałożenia - dieta Anny Powierzy: Prowadzę nieregularny tryb życia i nie zawsze mogę jadać racjonalnie, więc uznałam, że od czasu do czasu warto oczyścić organizm. Dietę poleciła mi znajoma dietetyczka. Raz w miesiącu, przez jeden dzień, piję soki z buraka, selera, grejpfruta, kiwi, pomarańczy i gruszki. Do tego, żeby nie czuć głodu, wypijam mnóstwo wody... WIĘCEJ
TAGI
aktywność fizyczna, bmi dzieci, ciekawostki, dieta, diety, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, kalkulator, kalkulator CPM, kalkulator bmi dla dzieci, kalkulator bmi dla młodzieży, kalkulator cholesterolu i trójglicerydów, kalorie, kuchnie świata, odchudzanie, owoce, prawidłowa zawartość tłuszczu w organizmie, przepisy, przepisy kulinarne, przyprawy, tabele zawartości tkanki tłuszczowej, wartości odżywcze, warzywa, witaminy, właściwości lecznicze, zioła