Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- 750 g rabarbaru
- 500 ml wody
- 600 g cukru
- 1 sztuka cytryna
- 50 ml ginu
- 1 sztuka butelka wina musującego
- gaza do przecedzenia soku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyj i pokrój w plastry rabarbar. Przełóż je do rondla i zalej wodą. Gotuj 10 minut. Odstaw na godzinę. Po czym przecedź sok przez gazę.
- Wymieszaj go z cukrem i sokiem z cytryny. Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia, po czym zbierz pianę z powierzchni.
- Do kieliszków wlej po 100 ml syropu rabarbarowego, 25 ml ginu i dopełnij winem musującym. Na końcu możesz też dodać kawałki rabarbaru, które wcześniej należy zagotować z cukrem.
Źródło przepisu: gazeta show