Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gorąca czekolada po meksykańsku z chili


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 3/4 szklanki  wody
  • 1 łyżeczka  ekstraktu waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
  • 3/4 szklanki  cukru
  • 1 łyżeczka  mielonego cynamonu
  • 1 łyżka  espresso błyskawicznej
  • 1 szczypta  soli
  • 70 g  startej gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki  pełnego mleka
  • chili w proszku

Sposób przyrządzania:

  1. Ugotuj wodę, następnie dodaj wanilię i dodaj ją do gotującej się wody. Następnie dodaj cukier, cynamon, espresso i szczyptę soli. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 minutę, a następnie dodaj startą gorzką czekoladę. Ubijaj trzepaczką, aż do wymieszania masy. Dodaj powoli mleko i gotuj 1 minutę.
  2. Podawaj natychmiast, na wierzch posyp chili w proszku. Można również dodać na jedną filiżankę małą kulkę lodów waniliowych.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 26

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE