Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka espresso błyskawicznej
1 szczypta soli
70 g startej gorzkiej czekolady
2 szklanki pełnego mleka
chili w proszku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ugotuj wodę, następnie dodaj wanilię i dodaj ją do gotującej się wody. Następnie dodaj cukier, cynamon, espresso i szczyptę soli. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 minutę, a następnie dodaj startą gorzką czekoladę. Ubijaj trzepaczką, aż do wymieszania masy. Dodaj powoli mleko i gotuj 1 minutę.
- Podawaj natychmiast, na wierzch posyp chili w proszku. Można również dodać na jedną filiżankę małą kulkę lodów waniliowych.