Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
550 g cukru
400 ml wody
6 sztuk cytryn
2 sztuki gałązki mięty
1 sztuka butelka wody gazowanej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zagotuj w rondlu 400 ml wody z 350 g cukru. Wrzuć pokrojone w plastry truskawki (jeśli mrożone to lekko rozmrożone tak, aby można było je pokroić), zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Po czym przelej przez sito, aby oddzielić truskawki od syropu.
- Sok z pięciu cytryn gotuj z 200 g cukru do uzyskania syropu. Do szklanek włóż lód, liście mięty, plastry świeżej truskawki i cytryny, dodaj 100 ml soku truskawkowego, 50 ml syropu cytrynowego i dopełnij wodą gazowaną. Wymieszaj.
Źródło przepisu: gazeta show