Dzisiaj jest: Sobota, 28.05.2022 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Lemoniada z dodatkiem bazylii i miodu


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Na syrop bazyliowo-cytrynowy
  • 2 szklanki  wody
  • 2 szklanki  świeżych liści bazylii
  • 3/4 szklanki  prawdziwego miodu. Można użyć dowolnego, ulubionego rodzaju, ale należy pamiętać, że im miód będzie ciemniejszy, tym i lemoniada będzie miała ciemniejszy odcień
  • 2 łyżki  stołowe wskórki otartej z pomarańczy (tzw. zest)
    Na lemoniadę
  • 2 szklanki  syropu bazyliowo-cytrynowego (może być więcej, w zależności od upodobań)
  • 3/4 sztuki - 1 szklanka soku świeżo wyciśniętego z cytryny (im więcej soku, tym lemoniada będzie kwaśniejsza i bardziej cytrynowa)
  • 5 szklanek  czystej wody
  • 1 szczypta  morskiej soli
  • 1 kostka  lodu
  • listki świeżej bazylii i plasterki cytryny do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Najpierw należy przygotować syrop. Wodę i miód wymieszaj ze sobą w dzbanku, lub misie
  2. Gdy miód rozpuści się w wodzie dodaj skórkę pomarańcową i bazylię. Lekko ugnieć listki łyżką, bądź widelcem, aby smaki się mogły wydobyć. Delikatnie zamieszaj
  3. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na dwie godziny
  4. Po wyjęciu z lodówki otzrymaną masę przepuść przez sito. Da to około 2 szklanek syropu
  5. Aby uzyskać lemoniadę należy do przygotowanego syropu dodać wodę, oraz sok cytrynowy. Karafke, bądź dzanek uzupełnić lodem, oraz przyozdobić bazylią i cytryną. Jest do doskonałe orzeźwienie na imprezy organizowane w środku lata
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 6


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE