Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Na syrop bazyliowo-cytrynowy
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki świeżych liści bazylii
- 3/4 szklanki prawdziwego miodu. Można użyć dowolnego, ulubionego rodzaju, ale należy pamiętać, że im miód będzie ciemniejszy, tym i lemoniada będzie miała ciemniejszy odcień
- 2 łyżki stołowe wskórki otartej z pomarańczy (tzw. zest)
- Na lemoniadę
- 2 szklanki syropu bazyliowo-cytrynowego (może być więcej, w zależności od upodobań)
- 3/4 sztuki - 1 szklanka soku świeżo wyciśniętego z cytryny (im więcej soku, tym lemoniada będzie kwaśniejsza i bardziej cytrynowa)
- 5 szklanek czystej wody
- 1 szczypta morskiej soli
- 1 kostka lodu
- listki świeżej bazylii i plasterki cytryny do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Najpierw należy przygotować syrop. Wodę i miód wymieszaj ze sobą w dzbanku, lub misie
- Gdy miód rozpuści się w wodzie dodaj skórkę pomarańcową i bazylię. Lekko ugnieć listki łyżką, bądź widelcem, aby smaki się mogły wydobyć. Delikatnie zamieszaj
- Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na dwie godziny
- Po wyjęciu z lodówki otzrymaną masę przepuść przez sito. Da to około 2 szklanek syropu
- Aby uzyskać lemoniadę należy do przygotowanego syropu dodać wodę, oraz sok cytrynowy. Karafke, bądź dzanek uzupełnić lodem, oraz przyozdobić bazylią i cytryną. Jest do doskonałe orzeźwienie na imprezy organizowane w środku lata