Dzisiaj jest: Sobota, 27.02.2021 Imieniny: Gabriela i Anastazji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Orzeźwiający napój agrestowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 40 dag  dojrzałego, ale dość twardego agrestu
  • 2 sztuki średniej wielkości kwaskowate jabłka
  • kieliszek syropu miętowego
  • cytryna
  • cukier do smaku
  • listki mięty lub melisy do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Agrest przebrać, dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osączyć na sicie, oberwać szypułki i ogonki.
  2. Jabłka starannie umyć, nie obierać ze skórki, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne.
  3. Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę.
  4. W garnku zagotować litr wody, na wrzątek wrzucić owoce, zagotować, zestawić z ognia, wrzucić skórkę z cytryny, pozostawić na 30 min. pod przykryciem.
  5. Napój wymieszać z syropem miętowym, ewentualnie dosłodzić do smaku, ostudzić.
  6. Rozlać do pucharków, dodać kostki lodu, podawać udekorowany listkami mięty.
Smacznego !


Źródło przepisu: gazeta pani domu


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 108


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE