Dzisiaj jest: Środa, 23.09.2020 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Rozgrzewający napój czekoladowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 200 g  czekolady gorzkiej
  • 1 l  mleka 2%
  • 250 ml  śmietany 18%
  • 2 sztuki laski cynamonu
  • 2 łyżeczki  cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka  mielonego cynamonu

Sposób przyrządzania:

  1. Czekoladę pokrusz na drobne kawałki.
  2. Z litra mleka odlej 125 ml, a do reszty dolej śmietankę i wlej do garnka. Dołóż połamaną korę cynamonową. Podgrzej na małym ogniu, ale nie pozwól by się zagotowało.
  3. Do gorącego mleka dodaj cukier i czekoladę. Gotuj, mieszając, by czekolada się rozpuściła i połączyła z mlekiem i śmietaną.
  4. Wyjmij korę cynamonu. Odlane wcześniej mleko spień. Przygotowany napój czekoladowy podawaj ze spienionym mlekiem, posypany cynamonem.
Smacznego!


Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE