Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Wigilijny kompot z suszonych owoców


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 100 g  suszonych śliwek
  • 100 g  suszonych moreli
  • 100 g  suszonych jabłek
  • 100 g  suszonych gruszek
  • 2 łyżki  rodzynek
  • 2 l  wody
  • miód lub cukier wg uznania
  • 4 sztuki goździki
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Suszone owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać goździki i cynamon. Odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Następnie zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż owoce zmiękną (ale nie powinny się rozpadać).
  2. Pod koniec gotowania sprawdzić, czy kompot jest wystarczająco słodki, jeśli nie dosłodzić według uznania. Dodać do smaku kilka kropel soku z cytryny. Jeżeli kompot, będzie zbyt gęsty, rozcieńczyć go dolewając jeszcze trochę przegotowanej wody. Podawać na ciepło lub schłodzony wg uznania.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 90

Przepisy: 26


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE