Dzisiaj jest: Piątek, 23.10.2020 Imieniny: Teodora i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Wigilijny kompot z suszonych owoców


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 100 g  suszonych śliwek
  • 100 g  suszonych moreli
  • 100 g  suszonych jabłek
  • 100 g  suszonych gruszek
  • 2 łyżki  rodzynek
  • 2 l  wody
  • miód lub cukier wg uznania
  • 4 sztuki goździki
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Suszone owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać goździki i cynamon. Odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Następnie zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż owoce zmiękną (ale nie powinny się rozpadać).
  2. Pod koniec gotowania sprawdzić, czy kompot jest wystarczająco słodki, jeśli nie dosłodzić według uznania. Dodać do smaku kilka kropel soku z cytryny. Jeżeli kompot, będzie zbyt gęsty, rozcieńczyć go dolewając jeszcze trochę przegotowanej wody. Podawać na ciepło lub schłodzony wg uznania.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 90

Przepisy: 26


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE