Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
100 g suszonych jabłek
100 g suszonych gruszek
2 łyżki rodzynek
2 l wody
miód lub cukier wg uznania
4 sztuki goździki
1/2 łyżeczki cynamonu
kilka kropel soku z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Suszone owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać goździki i cynamon. Odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Następnie zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż owoce zmiękną (ale nie powinny się rozpadać).
- Pod koniec gotowania sprawdzić, czy kompot jest wystarczająco słodki, jeśli nie dosłodzić według uznania. Dodać do smaku kilka kropel soku z cytryny. Jeżeli kompot, będzie zbyt gęsty, rozcieńczyć go dolewając jeszcze trochę przegotowanej wody. Podawać na ciepło lub schłodzony wg uznania.