Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.05.2022 Imieniny: Iwony i Dezyderego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kompot z truskawek


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kompot powinien mieć temperaturę pokojową.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1/2 kg  truskawki
    waga po obraniu z szypułek
  • 1/2 szklanki  cukier
  • 2.5 szklanki  woda
  • 50 ml  koniak
    lub rum

Sposób przyrządzania:

  1. Dokładnie opłukane i odsączone owoce rozkładamy w równych ilościach w kompotierkach, kropimy koniakiem lub rumem, odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki), przykrywamy ściereczką.
  2. Owoce mogą stać godzinę lub nieco dłużej.
  3. Z wody i cukru gotujemy syrop, chłodnym zalewamy owoce.



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 18


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

kompotprzepisy na napoje


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE