Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Korzenna czekolada na gorąco


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  gorzkiej czekolady
  • 40 g  kakao w proszku bez cukru
  • 500 ml  mleka
  • 500 ml  słodkiej śmietany
  • 50 g  cukru
  • 1/4 łyżeczki  mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki  mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki  mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki  mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki  chili w proszku
    Opcjonalnie
  • 4 łyżki  rumu

Sposób przyrządzania:

  1. Śmietanę i mleko wlej do garnka i podgrzewaj na małym ogniu. Następnie dodaj pokruszoną czekoladę, kakao, cukier, cynamon, goździki, imbir oraz kardamon. Podgrzewaj wszystko razem, ciągle mieszając przez 10 minut, uważając by się nie zagotowało.
  2. Pod koniec gotowania dodaj rum i wymieszaj. Gotową czekoladę rozlej do kubków i przed podaniem posyp chili.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE