Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 40 g kakao w proszku bez cukru
- 500 ml mleka
- 500 ml słodkiej śmietany
- 50 g cukru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- Opcjonalnie
- 4 łyżki rumu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śmietanę i mleko wlej do garnka i podgrzewaj na małym ogniu. Następnie dodaj pokruszoną czekoladę, kakao, cukier, cynamon, goździki, imbir oraz kardamon. Podgrzewaj wszystko razem, ciągle mieszając przez 10 minut, uważając by się nie zagotowało.
- Pod koniec gotowania dodaj rum i wymieszaj. Gotową czekoladę rozlej do kubków i przed podaniem posyp chili.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka