Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- 1.2 kg owoców aronii
- 1.5 l spirytusu
- 40 sztuk liści wiśniowych
- 3 l wody
- 2 kg cukru
- 50 g kwasku cytrynowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Owoce aronii i liście dokładnie przebierz, opłucz pod bieżącą wodą. Delikatnie osusz. Wrzuć do wysokiego garnka. Zalej wodą. Gotuj około 20 minut na małym ogniu. Następnie rozgnieć owoce. Całość pozostaw na noc w garnku.
- Po tym czasie wywar przecedź przez gazę. Lekko odciśnij. Płyn ponownie przelej do garnka. Dodaj cukier i kwasek cytrynowy do smaku. Podgrzej. Delikatnie mieszaj, aby kryształki cukru całkowicie się rozpuściły.
- Wywar aroniowy wystudź i dolej spirytus. Całość dobrze wymieszaj.
- Butelki umyj, a następnie przepłucz wrzątkiem. Przez lejek wlej nalewkę do butelek. Szczelnie zakręć.
- Butelki odstaw na około miesiąc w suche i najlepiej ciemne miejsce. Podawaj w kieliszkach lub jako dodatek do herbaty.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka