Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 osób
Składniki
- 1/4 szklanki puree z dyni
- 3 sztuki herbata
torebki Ahmad Tea Cinnamon Haze - 3/4 szklanki woda
gorąca - 2 szklanki mleko migdałowe
- 1 laska wanilia
- 1 łyżeczka miód
gryczany - 1 szczypta cynamon
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Niewielką dynię umyj, przekrój i dokładnie wyjmij wszystkie pestki. Pamiętaj również o usunięciu ogonka.
- Następnie pokrój ją na ćwiartki i połóż na blasze do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut.
- Dynię ostudź, wydrąż miękki miąższ łyżką, a następnie zblenduj go.
- Zaparz 3 torebki herbaty Ahmad Tea Cinnamon Haze w ? szklanki gorącej wody przez 3 minuty. Po wyjęciu wyciśnij dokładnie torebki, by uzyskać pełnię smaku.
- Do ? szklanki puree z dyni wlej esencję herbacianą i ubij za pomocą trzepaczki. Następnie podgrzej w garnku na średnim ogniu.
- W tym samym czasie, w drugim małym rondelku, podgrzej mleko migdałowe, dodaj ziarenka wanilii oraz miód gryczany. Podgrzewaj składniki prawie do momentu wrzenia.
- Puree dyniowe z esencją herbacianą rozłóż do dwóch kubków, a następnie wlej do nich podgrzane mleko migdałowe.
- Napój posyp cynamonem i gałką muszkatołową. Podawaj gorący.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl