Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 łyżka kawa
kawa ziarnista zmielona pył lub kawa rozpuszczalna1/2 szklanki cukier
1 łyżka rodzynki
1 szklanka nektar jabłkowy
50 ml brandy
lub winiaku2 dag drożdże
1 l woda
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wymieszaną z cukrem kawę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy (pod przykryciem) do schłodzenia.
- Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, rozprowadzamy w łyżce kawy, dodajemy do naparu wraz z opłukanymi rodzynkami i nektarem jabłkowym.
- Składniki mieszamy i pozostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
- Przed podaniem płyn cedzimy przez gęste, wyłożone gazą sito, dodajemy alkohol.