Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 łyżka kminek
ziarna1/2 szklanki cukier
1 sztuka sok z cytryny
2 dag drożdże
50 ml jarzębiak
1 l woda
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wypłukane ziarna kminku zalewamy wrzącą wodą, dodajemy cukier (odkładamy łyżeczkę do rozprowadzenia drożdży) i trzymamy przez 15 minut na najmniejszym ogniu (kminek powinien tylko lekko "mrugać").
- Cedzimy przez gęste sito wyłożone gazą, odstawiamy do schłodzenia.
- Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy wraz z sokiem wyciśniętym z cytryny do wywaru, mieszamy.
- Trzymamy w temperaturze pokojowej przez 12 godzin.
- "Dojrzały" płyn łączymy z jarzębiakiem, gdy trzeba, lekko dosładzamy miodem.