Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Napój kminkowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy schłodzony do pieczonych mięs i ciężkostrawnych potraw, np. bigosu myśliwskiego.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 łyżka  kminek
    ziarna
  • 1/2 szklanki  cukier
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • 2 dag  drożdże
  • 50 ml  jarzębiak
  • 1 l  woda

Sposób przyrządzania:

  1. Wypłukane ziarna kminku zalewamy wrzącą wodą, dodajemy cukier (odkładamy łyżeczkę do rozprowadzenia drożdży) i trzymamy przez 15 minut na najmniejszym ogniu (kminek powinien tylko lekko "mrugać").
  2. Cedzimy przez gęste sito wyłożone gazą, odstawiamy do schłodzenia.
  3. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy wraz z sokiem wyciśniętym z cytryny do wywaru, mieszamy.
  4. Trzymamy w temperaturze pokojowej przez 12 godzin.
  5. "Dojrzały" płyn łączymy z jarzębiakiem, gdy trzeba, lekko dosładzamy miodem.



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

przepisy na napojekminek


Oceń przepis:

Średnia ocena: 2.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE