Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 osób
Składniki
3 szklanki woda
2 szklanki mleko
2 łyżki herbata zielona
1/2 łyżeczki soda oczyszczona
70 g orzechy pistacjowe
70 g migdały
1 laska cynamon
1 łyżka cukier
4 sztuki anyż (przyprawa)
sztuki = gwiazdki1 szczypta sól
kardamon
kilka pokruszonych ziaren
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do delikatnie gotującej się wody wsypujemy liście herbaty (pamiętajmy, aby nie doprowadzić wody do wrzenia).
- Do herbaty dodajemy sodę oczyszczoną, sól, kilka ziaren pokruszonego kardamonu, laskę cynamonu, anyż i wszystko gotujemy. Następnie dodajemy cukier, posiekane migdały i pistacje (odrobinę możemy zostawić do posypania gotowej herbaty) i wszystko gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
- Następnie dolewamy mleko i zwiększamy ogień, doprowadzając wywar do wrzenia. Gotowy napar odcedzamy za pomocą sitka i przelewamy do szklanek. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i migdałami.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl