Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
2 szklanki truskawki
3 szklanki woda
1/2 sztuki skórka z cytryny
1 sztuka sok z cytryny
4 łyżki cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wodę z dodatkiem cytrynowej skórki zagotowujemy, odstawiamy do schłodzenia.
- Opłukane, odsączone truskawki lekko rozdrabniamy, przesypujemy cukrem pudrem i, pod przykryciem, odstawiamy na godzinę.
- Zmacerowane z cukrem truskawki przecieramy przez perlonowe sito, kilkakrotnie przepłukujemy przegotowaną wodą, aż na sicie pozostaną wyłącznie pestki.
- Dodajemy sok z cytryny i, gdy trzeba, całość lekko dosładzamy łyżką płynnego miodu.
- Napój podajemy w wysokich szklankach.