Dzisiaj jest: Niedziela, 31.05.2020 Imieniny: Anieli i Petroneli



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Sok malinowo-poziomkowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sok nie wymaga pasteryzacji, chyba że nie dysponujemy suchą i zimną piwnicą.

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

  • 1/2 kg  poziomki
  • 1/2 kg  maliny
  • cukier
    w proporcji szklanka cukru na szklankę soku
  • woda
    wrząca

Sposób przyrządzania:

  1. Poziomki i maliny przebieramy, płuczemy na sicie, osączamy, wkładamy do kamiennego garnka, tak by był wypełniony po brzegi.
  2. Owoce zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu.
  3. Następnego dnia cedzimy sok przez sito, wyłożone kilkakrotnie gazą (owoców nie wyciskamy!).
  4. Przygotowując sok, bierzemy proporcję: szklanka cukru na szklankę soku.
  5. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut.
  6. Ciepły zlewamy do idealnie czystych, gorących butelek, na wierzchu kładziemy krążek celofanu namoczony w spirytusie i natychmiast szczelnie zakręcamy.



Przepis dodany przez:

monika.milewska

Posty : 2

Przepisy: 28


Zobacz więcej na temat:

sokmalinyprzepisy na napoje


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE