Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
1/2 kg poziomki
1/2 kg maliny
cukier
w proporcji szklanka cukru na szklankę sokuwoda
wrząca
|
|
Sposób przyrządzania:
- Poziomki i maliny przebieramy, płuczemy na sicie, osączamy, wkładamy do kamiennego garnka, tak by był wypełniony po brzegi.
- Owoce zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu.
- Następnego dnia cedzimy sok przez sito, wyłożone kilkakrotnie gazą (owoców nie wyciskamy!).
- Przygotowując sok, bierzemy proporcję: szklanka cukru na szklankę soku.
- Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut.
- Ciepły zlewamy do idealnie czystych, gorących butelek, na wierzchu kładziemy krążek celofanu namoczony w spirytusie i natychmiast szczelnie zakręcamy.