Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2024 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Cytrynowo-tymiankowa grillowana pierś kurczaka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 700 g  piersi z kurczaka
  • sól morska
  • pieprz
  • 400 g  jogurtu greckiego
  • 10 sztuk gałązek tymianku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 sztuka cytryna

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka dokładnie opłucz, osusz i przetnij wzdłuż na kotlety. Każdą porcję mięsa posyp solą i pieprzem.
  2. Do miseczki wlej jogurt i wkrusz do niego tymianek. Dodaj sok z połowy cytryny i skórkę startą z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  3. Mięso zanurz w marynacie i odstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie piecz z obu stron na rozgrzanym grillu, aż będzie rumiane. Gotową potrawę posyp przed podaniem startą skórką cytrynową i tymiankiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE