Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
3 sztuki duże papryki: czerwona, żółta, zielona
6 łyżek kuskusu
250 ml bulionu warzywnego
100 g małych pieczarek
150 g sera żółtego
1 sztuka czerwona cebula
1 sztuka czerwona papryczka chilli
oliwa z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
natka pietruszki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Papryki myjemy, kroimi wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Kuskus zalewany zagotowanym bulionem, mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut.
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, następnie podsmażamy na oliwie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z papryczki chilli usuwamy nasiona i drobno siekamy. Natkę pietruszki myjemy i również drobno siekamy.
- Wszystkie składniki łączymy z napęczniałym kuskusem, dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki.
- Rozgrzewamy grill i układamy papryki na folii aluminiowej lub tacce. Grillujemy ok. 30 minut.
Źródło przepisu: informacja prasowa Sfera PR