Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 sztuki filet z tilapii
- 1/2 sztuki sok z cytryny
- sól ziołowa
do smaku - pieprz biały
do smaku - 1 łyżka oliwa
- Salsa:
- 2 sztuki pomidory
- 1 sztuka cebula dymka
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 garść bazylia
listki - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę umyj, osusz i dopraw do smaku solą ziołową, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw tilapię na 30 minut.
- Ruszt grilla posmaruj oliwą i piecz na nim rybę, aż będzie rumiana.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj posiekaną bazylię i dymkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i również dodaj do pomidorów. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Wymieszaj i odstaw na 30 minut. Tak przygotowaną salsę podawaj jako dodatek do ryby.
Źródło przepisu: Przyslij przepis