Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 520 g filetów z piersi kurczaka
- 450 g ziemniaków
- 2 sztuki czerwone cebule
- 1 główka czosnku
- 100 g czarnych oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 sztuka pomidor
- sól
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1/4 sztuki cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki wyszoruj, pokrój na kawałki, połóż na blasze, dodaj obrane i pokrojone na ósemki cebule oraz nieobrane ząbki czosnku. Całość olej 2 łyżkami oleju, oprósz solą oraz bazylią. Piecz 30 minut w temperaturze 190 st. C. Po 15 minutach pieczenia dodaj oliwki.
- Kurczaka umyj, osusz i każdy filet przetnij wzdłuż na pół. Mięso skrop olejem, natrzyj solą i grilluj z obu stron po kilka minut.
- Sałatę posiekaj, pokrój pomidora i wymieszaj. Sałatkę skrop sokiem z cytryny i pozostałym olejem. Wymieszaj.
Źródło przepisu: moje smaki życia