Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
520 g filetów z piersi kurczaka
450 g ziemniaków
2 sztuki czerwone cebule
1 główka czosnku
100 g czarnych oliwek
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 główki sałaty lodowej
1 sztuka pomidor
sól
4 łyżki oleju rzepakowego
1/4 sztuki cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki wyszoruj, pokrój na kawałki, połóż na blasze, dodaj obrane i pokrojone na ósemki cebule oraz nieobrane ząbki czosnku. Całość olej 2 łyżkami oleju, oprósz solą oraz bazylią. Piecz 30 minut w temperaturze 190 st. C. Po 15 minutach pieczenia dodaj oliwki.
- Kurczaka umyj, osusz i każdy filet przetnij wzdłuż na pół. Mięso skrop olejem, natrzyj solą i grilluj z obu stron po kilka minut.
- Sałatę posiekaj, pokrój pomidora i wymieszaj. Sałatkę skrop sokiem z cytryny i pozostałym olejem. Wymieszaj.
Źródło przepisu: moje smaki życia