Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Grillowane krewetki na maśle


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Grillowane krewetki na maśle można podawać z bagietką, by były bardziej sycące.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g   masło
    miękkie
  • 1 ząbek  czosnek
    duży
  • 1 pęczek  natka pietruszki
  • 1 sztuka  chili papryczka
    czerwona
  • 2 sztuki  limonka
  • sól morska
    do smaku
  • 1 kg  krewetki
    tygrysie, duże, surowe, bez głów z ogonkami

Sposób przyrządzania:

  1. Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką i chili, sokiem z 1 limonki i solą. 1 łyżkę masła ziołowego wymieszaj z krewetkami i odstaw je do lodówki.
  2. Z pozostałego masła zrób wałek, owiń go folią spożywczą i włóż do zamrażalnika.
  3. Zamarynowane krewetki ułóż na ruszcie i piecz 4 minuty z każdej strony, na różowy kolor.
  4. Zamrożone masło wyjmij z lodówki, pokrój w plastry i połóż na ugrillowane krewetki. Podawaj z limonką pokrojoną w ósemki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje gotowanie


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE