Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g mięso mielone
wołowe - 1 sztuka cebula
- 1 sztuka jajka
- papryka (przyprawa)
mielona, ostra, do smaku - 4 łyżki bułka tarta
- 120 g ser mozzarella
- 2 sztuki cukinia
małe - oliwa z oliwek
- 50 g sezam ziarenka
czarne i jasne nasiona - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, cebulę i bułkę tartą. Składniki dopraw solą, pieprzem oraz mieloną papryką i dokładnie wszystko wymieszaj. W razie potrzeby dodaj do masy więcej bułki tartej.
- Mozzarellę pokrój w większą kostkę. Każdy kawałek sera owiń mięsem i uformuj niewielkie pulpety.
- Cukinie umyj i obieraczką do warzyw pokrój w cienkie wstążki. Mięsne kulki owiń paskami cukinii, po czym po 3 pulpeciki nabij na patyczki do szaszłyków. Całość posmaruj odrobiną oliwy i podsmaż z obu stron na grillu.
- Podsmażone szaszłyki ułóż w naczyniu żaroodpornym i podpiecz przez 10 minut. Gotowe szaszłyki wyłóż na talerze i posyp sezamem.
Źródło przepisu: Smacznego!