Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki ryba maślana
filety3 łyżki olej
1 łyżka ocet jabłkowy
4 sztuki tabasco
krople1 ząbek czosnek
1 łyżeczka imbir
mielony1 szczypta kolendra
mielona1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodka, w proszku1 szczypta kminek
mielony200 g kasza kuskus
400 ml bulion warzywny
1 pęczek dymka ze szczypiorkiem
1 garść bazylia
listki1 sztuka papryka czerwona
1 sztuka cytryna
1 łyżka sok z cytryny
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety rybne oczyść,włóż do brytfanki. Do miseczki wlej olej, ocet, 1 łyżkę soku z cytryny oraz tabasco. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mielony imbir, kolendrę, paprykę w proszku, kminek, sól oraz pieprz. Marynatę dokładnie wymieszaj i zalej nią ryby. Naczynie przykryj i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Kuskus wsyp do miski i zalej gorącym bulionem. Przykryj i odstaw do napęcznienia. Dymkę i paprykę pokrój w kostkę, podsmaż i dodaj do kuskusu. Dołóż posiekaną bazylię oraz szczypiorek z dymki. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszaj.
- Rybę wyłóż na rozgrzany ruszt i grilluj po 5 minut z każdej strony. Grillowane filety rybne podawaj z przygotowaną kaszą kuskus i plasterkiem cytryny.
Źródło przepisu: Smacznego!