Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg kurczak
skrzydełka - 1/2 łyżeczki czosnek granulowany
- 1/2 łyżeczki imbir
w proszku - 1/4 łyżeczki sól
- 1/4 szklanki sos sojowy
- 2 łyżki cukier
- 1/4 szklanki wino
słodkie - 1 garść sezam ziarenka
biały
|
|
Sposób przyrządzania:
- Skrzydełka kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Mięso włóż do miski. Następnie natrzyj je czosnkiem i imbirem w proszku oraz solą. Skrzydełka wyłóż na grill i piecz przez 40 minut.
- Do garnka wlej sos sojowy oraz słodkie wino. Składniki dokładnie wymieszaj z 2 łyżkami cukru. Całość gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje (10 minut), mieszając od czasu do czasu.
- Zrumienione skrzydełka kurczaka posmaruj przygotowanym sosem. Po 5 minutach pieczenia mięso odwróć, ponownie posmaruj sosem i grilluj przez 5 minut. Czynność powtórz.
- Skrzydełka posyp białym sezamem. Podawaj na gorąco.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku