Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 sztuki stek wołowy
z kostką - 2 sztuki skórka z limonki
- 1/2 sztuki chili papryczka
- 1/2 szklanki oliwa
- Sos:
- 5 sztuk anchois
fileciki - sól
do smaku - 5 ząbków czosnek
- 4 sztuki żółtko z jajka
- 1 sztuka cytryna
- 1 łyżeczka musztarda
dijon
|
|
Sposób przyrządzania:
- W misce wymieszaj skórkę startą z limonki, połowę posiekanej ostrej papryczki i 0,2 szklanki oliwy. Do powstałej marynaty włóż steki i odstaw na 20 minut.
- Do oddzielnej miski włóż drobno posiekane fileciki anchois, roztarty z solą czosnek, 4 żółtka, sok z cytryny i musztardę. Dokładnie wymieszaj, po czym ubij sos na gładką jednolitą masę, dolewając cały czas oliwę bardzo cienkim strumieniem.
- Steki ułóż na ruszcie, dociśnij palcami. Gdy skórka się zrumieni, przełóż mięso na drugą stronę i grilluj w zależności od żądanego stopnia wysmażenia. Po zdjęciu z rusztu odłóż mięso, żeby odpoczęło. Przed podaniem wrzuć steki na 20 sekund na gorący grill. Podawaj z sosem.
Źródło przepisu: Moje gotowanie