Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Grillowane steki wołowe z kostką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Grillowane steki wołowe z kostką najlepiej podawać z grillowanymi warzywami. Świetnie smakują również ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki  stek wołowy
    z kostką
  • 2 sztuki  skórka z limonki
  • 1/2 sztuki  chili papryczka
  • 1/2 szklanki  oliwa
    Sos:
  • 5 sztuk  anchois
    fileciki
  • sól
    do smaku
  • 5 ząbków  czosnek
  • 4 sztuki  żółtko z jajka
  • 1 sztuka  cytryna
  • 1 łyżeczka  musztarda
    dijon

Sposób przyrządzania:

  1. W misce wymieszaj skórkę startą z limonki, połowę posiekanej ostrej papryczki i 0,2 szklanki oliwy. Do powstałej marynaty włóż steki i odstaw na 20 minut.
  2. Do oddzielnej miski włóż drobno posiekane fileciki anchois, roztarty z solą czosnek, 4 żółtka, sok z cytryny i musztardę. Dokładnie wymieszaj, po czym ubij sos na gładką jednolitą masę, dolewając cały czas oliwę bardzo cienkim strumieniem.
  3. Steki ułóż na ruszcie, dociśnij palcami. Gdy skórka się zrumieni, przełóż mięso na drugą stronę i grilluj w zależności od żądanego stopnia wysmażenia. Po zdjęciu z rusztu odłóż mięso, żeby odpoczęło. Przed podaniem wrzuć steki na 20 sekund na gorący grill. Podawaj z sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje gotowanie


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Zobacz więcej na temat:

grillowane stekiprzepisy na grilla


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE