Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 8 sztuk steków z polędwiczki wieprzowej
- 1 opakowanie szpinaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanego sera gorgonzola
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka kaparów
- sól
- pieprz cayenne
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- Marynata
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- W misce wymieszaj olej, musztardę, miód, tymianek oraz sól i pieprz. W tak przygotowaną marynatę włóż steki z polędwiczki i odstaw je na godzinę do lodówki.
- W garnku rozgrzej olej i masło. Następnie wrzuć pokrojone cebulę oraz czosnek, a po 5 minutach dodaj również szpinak, ser pleśniowy i wino. Zagotuj.
- Pod koniec dodaj pokrojone pomidory oraz kapary i zalej wszystko śmietaną. Wymieszaj, zagotuj i dopraw do smaku.
- Zamarynowane steki usmaż na rozgrzanym grillu z każdej strony. Podawaj polane sosem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku