Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
8 sztuk steków z polędwiczki wieprzowej
1 opakowanie szpinaku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanego sera gorgonzola
100 ml białego wina wytrawnego
300 ml śmietany kremówki
1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
1 łyżeczka kaparów
sól
pieprz cayenne
gałka muszkatołowa
tymianek
- Marynata
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- W misce wymieszaj olej, musztardę, miód, tymianek oraz sól i pieprz. W tak przygotowaną marynatę włóż steki z polędwiczki i odstaw je na godzinę do lodówki.
- W garnku rozgrzej olej i masło. Następnie wrzuć pokrojone cebulę oraz czosnek, a po 5 minutach dodaj również szpinak, ser pleśniowy i wino. Zagotuj.
- Pod koniec dodaj pokrojone pomidory oraz kapary i zalej wszystko śmietaną. Wymieszaj, zagotuj i dopraw do smaku.
- Zamarynowane steki usmaż na rozgrzanym grillu z każdej strony. Podawaj polane sosem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku