Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- 200 g cukinii
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka majeranku
- olej
- sól
- pieprz
- Sos
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 sztuki pęczka koperku
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kiełbasę, cukinię oraz boczek pokrój na plastry. Polej składniki olejem, posyp majerankiem oraz pieprzem, wymieszaj. Odstaw na 30 minut do lodówki.
- Na patyczki do szaszłyków nabijaj na zmianę kiełbasę, owinięte w boczek pomidorki, znów kiełbasę oraz cukinię. Kontynuuj do wyczerpania składników. Szaszłyki grilluj przez 15 minut z każdej strony.
- Jogurt wlej do miseczki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz natkę, musztardę i miód. Wymieszaj. Tak przygotowany sos podawaj do szaszłyków.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka