Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
4 sztuki pojedyncze filety z piersi kurczaka
500 g drobnych pomidorków koktajowych
1 pęczek bazylii
8 sztuk plasterków suszonej szynki szwarcwaldzkiej
10 sztuk suszonych pomidorów z oliwą
1-2 sztuki młode cienkie cukinie
4 sztuki niewielkie czerwone cebule
oliwa do posmarowania szaszłyków
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso z kurczaka umyj, oczyść i poprzecinaj tak, aby powstały cienkie filety. Przykryj mięso folią i lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.
- Suszone pomidory zmiksuj w blenderze. Cukinie pokrój w plastry o grubości 1 cm, podobnie jak cebule.
- Każdy filet posmaruj zmiksowanymi pomidorami, ułóż na nim plasterek szynki i kilka listków bazylii.
- Zwiń filety w roladki i pokrój na plastry o grubości 2 cm.
- Ułożone płasko roladki powinny wyglądać jak ślimaczki. Nabijaj je na szpadki od szaszłyków, przekładając pomidorkami, cukinią i czerwoną cebulą.
- Tak przygotowane szaszłyki posmaruj oliwą. Ułóż je na tacce do grillowania i piecz, obracając, przez 15-20 minut na grillu.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka