Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g świeżego łososia
- 200 g ryżu
- 1 sztuka ogórek szklarniowy
- 1-2 sztuki pomidory
- 1 sztuka czerwona cebula
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3/4 sztuki cytryny
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie, ostudź. Rybę pokrój w kostkę. Dwie łyżki oleju wymieszaj z 1 łyżką soku z cytryny i gałązką posiekanej natki pietruszki. Do marynaty włóż rybę i odstaw na 15 minut.
- Ogórek obierz, pokrój w kostkę razem z pomidorami. Cebulę i natkę drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj z ryżem, dopraw do smaku solą i wlej pozostały olej.
- Kawałki łososia nabij na patyczki do szaszłyków i grilluj na rozgrzanym grillu. Podawaj z ryżową sałatką, skropione pozostałym sokiem z cytryny.
Źródło przepisu: moje smaki życia