Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 sztuka cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 sztuka papryka
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 2 sztuki jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oliwy
- 1 szczypta chili
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
- Dodatkowo
- patyczki do szaszłyków
- Sos jogurtowo-czosnkowy
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 sztuki pęczka koperku
- 1 opakowanie jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w bardzo drobną kostkę. Pietruszkę drobno posiekaj.
- Pokrojone składniki wymieszaj z mięsem. Dodaj jajka i bułkę tartą. Wsyp przyprawy i zioła. Wyrób mięso dłońmi na jednolitą masę.
- Z tak przygotowanego mięsa uformuj wąskie podłużne wałeczki i ułóż je na desce.
- Każdy wałeczek nadziej na patyczek do szaszłyków. Dociśnij mięso dłońmi, by dokładnie oblepiło patyczki.
- Szaszłyki ułóż na tacce do grillowania i posmaruj oliwą.
- Grilluj, co jakiś czas odwracając, by zrumieniły się równomiernie z każdej strony.
- Sos: Czosnek przeciśnij przez praskę, a koperek posiekaj. Wymieszaj z jogurtem i dopraw solą oraz pieprzem.
- Podawaj szaszłyki z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka