Dzisiaj jest: Czwartek, 03.10.2024 Imieniny: Gerarda i Teresy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Grillowane szaszłyki z mięsa mielonege


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 1 kg  mięsa mielonego
  • 1 sztuka cebula
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka papryka
  • 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
  • 2 sztuki jajka
  • 3 łyżki  bułki tartej
  • 1 łyżka  oliwy
  • 1 szczypta  chili
  • 1/2 łyżeczki  kolendry
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 szczypta  pieprzu
    Dodatkowo
  • patyczki do szaszłyków
    Sos jogurtowo-czosnkowy
  • 4 ząbki  czosnku
  • 1/2 sztuki pęczka koperku
  • 1 opakowanie  jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w bardzo drobną kostkę. Pietruszkę drobno posiekaj.
  2. Pokrojone składniki wymieszaj z mięsem. Dodaj jajka i bułkę tartą. Wsyp przyprawy i zioła. Wyrób mięso dłońmi na jednolitą masę.
  3. Z tak przygotowanego mięsa uformuj wąskie podłużne wałeczki i ułóż je na desce.
  4. Każdy wałeczek nadziej na patyczek do szaszłyków. Dociśnij mięso dłońmi, by dokładnie oblepiło patyczki.
  5. Szaszłyki ułóż na tacce do grillowania i posmaruj oliwą.
  6. Grilluj, co jakiś czas odwracając, by zrumieniły się równomiernie z każdej strony.
  7. Sos: Czosnek przeciśnij przez praskę, a koperek posiekaj. Wymieszaj z jogurtem i dopraw solą oraz pieprzem.
  8. Podawaj szaszłyki z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE