Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g filetów z dorsza
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 sztuki liście laurowe
- 25 ml oleju
- sok z 1 cytryny
- 150 g mąki
- 3 sztuki jajka
- 200 g bułki tartej
- 1 sztuka cebula
- 3 sztuki cukinie
- 200 g wędzonej słoniny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę umyj, osusz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj razem z natką pietruszki i wymieszaj delikatnie z rybą. Następnie dodaj liście laurowe, zalej olejem i sokiem z cytryny. Odstaw na 60 minut.
- Po tym czasie odsącz rybę z marynaty. Oprósz dorsza solą oraz pieprzem, obtocz w mące, rozkłóconych jajkach oraz bułce tartej. Cebulę, cukinie oraz słoninę pokrój w plastry.
- Patyczki do szaszłyków włóż na chwilę do wody. Na wilgotne patyczki nabijaj kolejno kawałek dorsza, plaster cebuli, plaster słoniny oraz plaster cukinii. Kontynuuj do wyczerpania składników.
- Piecz na grillu, aż ryba się zrumieni, a jarzyny zmiękną.
Źródło przepisu: Palce Lizać