Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 2 kg żeberka wieprzowe
- sól
do smaku - 2 puszki coca-cola
- 8 łyżek keczup
- 8 łyżek cukier brązowy
miałki - 2 łyżki sos sojowy
- 2 łyżki sos worcestershire
- 2 łyżki sos chili
słodki - 1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żeberka natrzyj odrobiną soli i ułóż w brytfannie. Polej colą i taką ilością wody, aby przykryła mięso, przykryj i piecz na rozgrzanym grillu przez 3 godziny, obracając w połowie.
- W garnku wymieszaj keczup z cukrem, sosem sojowym, worcestershire i słodkim chili oraz słodką papryką. Podgrzewaj przez 2 minuty ciągle mieszając.
- Gdy żeberka będą gotowe, przełóż je na papier kuchenny i osusz. Brytfannę oczyść, osusz i włóż z powrotem żeberka. Posmaruj je przygotowanym sosem, przykryj i odstaw na co najmniej godzinę, a najlepiej na dobę.
- Zamarynowane żeberka ułóż na ruszcie i grilluj przez 20 minut, obracając od czasu do czasu i polewając pozostałym sosem.
Źródło przepisu: Moje gotowanie