Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 430 g świeżej polędwicy dorszowej bez skóry
- 2 sztuki cienkie cukinie
- 3 łyżki oleju rzepakowego + olej do posmarowania grilla
- sok z 1/2 pomarańczy
- sól morska
- pieprz czarny
- suszone płatki chili
- sos Worcestershire
- natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwicę z dorsza umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel rybę na 4 porcje.
- Oprósz solą, pieprzem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Skrop sosem Worcestershire i sokiem z pomarańczy. Włóż do lodówki co najmniej na 60 minut.
- Cukinie umyj i osusz. Za pomocą specjalnego nożyka pokrój je na długie paseczki.
- Rozgrzej na patelni olej i wrzuć paski cukinii. Oprósz delikatnie solą i płatkami chili. Smaż 3 minuty, mieszając, i odstaw. Cukinia powinna być chrupka.
- Posmaruj ruszt olejem i grilluj dorsza.
- Wyłóż cukiniowe spaghetti na talerze, ułóż na nim dorsza i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka