Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g soczewica
czerwona500 g filet z kurczaka
100 g pomidorki koktajlowe
200 g ogórek gruntowy
1 sztuka cebula czerwona
50 g kiełki rzodkiewki
2 łyżki sok z cytryny
3 łyżki olej rzepakowy
sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Soczewicę opłucz i gotuj przez 20 minut. Następnie odcedź i zostaw do ostygnięcia. Kurczaka oprósz solą i odstaw na 10 minut.
- Pomidorki pokrój w ćwiartki, ogórki w kostkę, a cebulę w piórka. Tak przygotowane warzywa dodaj do soczewicy razem z kiełkami rzodkiewki. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli. Na koniec dodaj 2 łyżki oleju i wymieszaj.
- Kurczaka skrop pozostałym olejem i zgrilluj. Następnie włóż na 7 minut do piekarnika i podpiecz w 160 st. C. Upieczonego kurczaka pokrój w plastry i ułóż na sałatce z soczewicy.
Źródło przepisu: Moje smaki życia