Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki łosoś
duże dzwonkasól morska
gruboziarnista, do smakupieprz biały
do smaku1 sztuka cytryna
2 sztuki pomarańcze
4 łyżki oliwa
5 gałązek tymianek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dzwonka łososia opłucz w zimnej wodzie, osusz. Następnie oprósz solą i pieprzem.
- Cytrynę i pomarańcze sparz, wyszoruj i osusz. Z cytryny i jednej pomarańczy zetrzyj skórkę na drobnej tarce i wyciśnij sok. Drugą pomarańczę pokrój w plastry.
- Sok cytrynowy i połowę soku pomarańczowego zmiksuj z oliwą. Emulsją polej łososia, posyp listkami tymianku. Odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie ułóż łososia na tackach do grillowania i postaw na ruszcie. Grilluj powoli, co jakiś czas spryskując resztą soku z pomarańczy. Po 20 minutach nakłuj rybę wykałaczką i sprawdź czy jest gotowa.
Źródło przepisu: Moje gotowanie