Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g łososia
- oliwa z oliwek
- 1 pęczek szczypiorku
- 200 g kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przygotuj sos szczypiorkowy: szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj i wsyp do kwaśnej śmietany. Dolej oliwę z oliwek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Składniki wymieszaj. Sos wstaw do lodówki.
- Łososia umyj, osusz i pokrój w paski o grubości 2 cm. Pojedyncze kawałki nabij na patyczki do szaszłyków. Rybę lekko oprósz solą oraz pieprzem, po czym skrop oliwą z oliwek.
- Tak przygotowanego łososia grilluj z obu stron. Potrawę podawaj z dodatkiem sosu szczypiorkowego.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku