Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki dzwonka łososia
1 sztuka por
4 sztuki marchewki
2 sztuki gałązki estragonu
sok z cytryny
pieprz biały
2 łyżki oliwy
3 łyżki masła
1/2 szklanki bulionu warzywnego
listek laurowy
100 g ryżu
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Łososia umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny i oprósz posiekanym estragonem oraz białym pieprzem. Skrop rybę oliwą. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
- Warzywa oczyść, umyj, osusz. Marchew pokrój w kostkę, pora pokrój w plasterki. Podsmaż warzywa na rozgrzanym w garnku maśle.
- Następnie dodaj listek laurowy, wlej bulion i duś, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.
- Łososia wyjmij z marynaty i grilluj na rozgrzanym grillu z obu stron. Rybę podawaj z jarzynami.
Źródło przepisu: Poradnik domowy