Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 sztuki wypatroszone pstrągi
- 1/4 kostki masła
- 4 ząbki czosnku
- czarny pieprz
- biały pieprz
- 1 szczypta suszonej ostrej papryczki chili
- oregano
- tymianek
- rozmaryn
- 1 sztuka cytryna
- 500 g ziemniaków
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 opakowania mixu sałat
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj i pokrój w ósemki. Oprósz solą, białym pieprzem, suszonym tymiankiem i posiekanym koperkiem. Ułóż na blasze, skrop olejem i piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
- Pstrągi oskrob, umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Cytrynę wyszoruj i przekrój na pół. Jedną połówkę pokrój w plasterki, a z drugiej wyciśnij sok.
- Tymianek wymieszaj z rozmarynem, oregano, pieprzem i chili.
- Natrzyj pstrągi mieszanką ziołową wewnątrz i na zewnątrz. Skrop sokiem z cytryny. Masło i obrany czosnek pokrój w cienkie plasterki i razem z pozostałymi gałązkami kopru ułóż we wnętrzu ryb.
- Zawiń pstrągi w folię aluminiową i ułóż na grillu. Grilluj około 30 minut. Podawaj z sałatą, plasterkami cytryny i pieczonymi ziemniakami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka