Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 800 g antrykot wołowy
- 1 łyżka jałowiec
tłuczony - 2 łyżki olej
- 2 łyżki ocet winny
- 2 łyżki wódka czysta
- 1 sztuka cukinia
- 1 sztuka bakłażan
- 4 sztuki cebula czerwona
- 2 sztuki papryka czerwona
- 2 sztuki papryka żółta
- 200 g pomidorki koktajlowe
małe - 5 gałązek zioła
do dekoracji - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Antrykot oczyść, pokrój na 4 steki i ułóż w misce. Do osobnego naczynia włóż jałowiec, wlej olej, ocet i wódkę. Marynatę dokładnie wymieszaj. Zalej nią mięso i dokładnie je namocz. Wołowinę przykryj i odstaw na 60 minut w pokojowej temperaturze.
- Warzywa dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Grill rozpal, dobrze rozgrzej i przygotuj ruszt do pieczenia.
- Marynowane steki upiecz na rozgrzanym ruszcie. Grilluj z każdej strony przez 6 minut, smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą. Pod koniec steki połóż na krawędzi grilla na kilka minut.
- Pokrojone warzywa grilluj do miękkości. Mięso i warzywa dopraw do smaku solą. Gotowe danie rozłóż na talerzach i udekoruj ziołami.
Źródło przepisu: Smacznego!