Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Grillowany stek wołowy z jałowcem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Grillowany stek wołowy z jałowcem to przepis na wykwintne danie z grilla. Stek najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  antrykot wołowy
  • 1 łyżka  jałowiec
    tłuczony
  • 2 łyżki  olej
  • 2 łyżki  ocet winny
  • 2 łyżki  wódka czysta
  • 1 sztuka  cukinia
  • 1 sztuka  bakłażan
  • 4 sztuki  cebula czerwona
  • 2 sztuki  papryka czerwona
  • 2 sztuki  papryka żółta
  • 200 g  pomidorki koktajlowe
    małe
  • 5 gałązek  zioła
    do dekoracji
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Antrykot oczyść, pokrój na 4 steki i ułóż w misce. Do osobnego naczynia włóż jałowiec, wlej olej, ocet i wódkę. Marynatę dokładnie wymieszaj. Zalej nią mięso i dokładnie je namocz. Wołowinę przykryj i odstaw na 60 minut w pokojowej temperaturze.
  2. Warzywa dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Grill rozpal, dobrze rozgrzej i przygotuj ruszt do pieczenia.
  3. Marynowane steki upiecz na rozgrzanym ruszcie. Grilluj z każdej strony przez 6 minut, smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą. Pod koniec steki połóż na krawędzi grilla na kilka minut.
  4. Pokrojone warzywa grilluj do miękkości. Mięso i warzywa dopraw do smaku solą. Gotowe danie rozłóż na talerzach i udekoruj ziołami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE