Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
50 dag piersi indyka
10 dag płatki migdałów
sól
do smaku
- Glazura
1/3 szklanki oliwa
1 ząbek czosnek
1 łyżka musztarda
1 łyżka miód
płynny1 łyżka sok z cytryny
1 łyżka papryka (przyprawa)
słodka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyte, osuszone i pokrojone w paski grubości około centymetra mięso z indyka uformuj w kształt wydłużonego liścia.
- Posól i wstaw na 2 godziny do lodówki.
- Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
- Połącz oliwę z musztardą, miodem i cytryną, dodaj paprykę i czosnek.
- Wyjmij z lodówki mięso, nadziej je na patyczki, posmaruj glazurą, piecz na grillu, smarując od czasu do czasu pozostałą glazurą.
- Zaraz po zdjęciu z rusztu szybko obtocz w migdałach.