Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
70 dag jagnięcina bez kości
sól
do smaku
- Marynata:
2/3 szklanki wino białe wytrawne
1/3 szklanki oliwa
2 sztuki cytryna
2 ząbki czosnek
1 łyżka pieprz czarny
mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso pokrój na kotlety, każdy kawałek rozbij tłuczkiem.
- Umyj cytryny, osusz, zetrzyj z nich skórkę na tarce o małych oczkach, wyciśnij sok.
- Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę.
- W dużej misce połącz składniki marynaty, włóż do niej mięso i wstaw do lodówki.
- Po 24 godzinach wyjmij z marynaty, osusz papierowym ręcznikiem, lekko oprósz solą.
- Piecz na grillu, smarując marynatą.