Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1.5 kg kurczak
- 2 łyżki olej
- Marynata:
- 1 szklanka jogurt naturalny
- 1/2 szklanki sok z cytryny
- 1 łyżka papryka (przyprawa)
- 1 łyżka czosnek
przeciśnięty przez praskę - 1 łyżka imbir
posiekany świeży - 1.5 łyżeczek kminek
zmielony - 1 łyżeczka kurkuma
- 1/2 łyżeczki kardamon
- 1/2 łyżeczki pieprz
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- W miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
- Kurczaka podziel na połowy, zdejmij z niego skórę, umyj i osusz.
- Mięso włóż do naczynia, zalej marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na 24 godziny.
- Na godzinę przed pieczeniem wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej.
- Przed umieszczeniem na grillu oczyść kurczaka z marynaty i posmaruj olejem.
- Ułóż na kratce grillowej i piecz, aż się przyrumieni.
- Przewróć na drugą stronę, posmaruj marynatą i piecz dalej, przewracaj od czasu do czasu, smarując marynatą.