Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
5 sztuk łosoś
dzwonka1 sztuka cytryna
1 ząbek czosnek
1 łyżka przyprawa do grilla
1 łyżeczka sok z cytryny
1 łyżka chili (przyprawa)
płatki3 łyżki śmietana kwaśna
1 sztuka awokado
dojrzałesól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Łososia umyj, osusz i ułóż na rozgrzanym grillu. Oprósz przyprawą do dań z grilla, solą, pieprzem i płatkami chili.
- Cytrynę sparz, pokrój w plasterki i ułóż na kawałkach łososia. Ryby grilluj przez 15 minut.
- Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ, skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał.
- Awokado rozgnieć widelcem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i kwaśną śmietanę. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą. Guacamole podawaj jako dodatek do grillowanego łososia.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku