Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1.5 kg żeberka wieprzowe
2 sztuki chili papryczka
3 łyżki cukier
6 łyżek ocet winny
czerwony5 gałązek tymianek
7 łyżek keczup
łagodny7 łyżek musztarda
5 łyżek olej
1 szczypta chili (przyprawa)
mielonawarzywa świeże
do dekoracjisól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żeberka opłucz, osusz i przetnij ostrym nożem na mniejsze kawałki. Papryczki chili umyj, drobno posiekaj. Wlej zimną wodę do garnka, dodaj sól, pieprz, cukier, ocet winny, papryczki oraz liście tymianku.
- Do przygotowanej zalewy włóż żeberka i gotuj je przez 70 minut, aż zmiękną, a mięso będzie lekko odchodzić od kości. Ugotowane żeberka wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
- Z keczupu, musztardy, oleju, soli, pieprzu i szczypty mielonej papryki przygotuj marynatę.
- Żeberka obtaczaj w marynacie i piecz na rozgrzanym grillu z obu stron.
Źródło przepisu: Smacznego!