Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ognisty kurczak z grilla


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ognistego kurczaka najlepiej podawać ze świeżym pieczywem i ulubioną sałatką.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1.5 kg  kurczak
  • 4 sztuki  chili papryczka
    czerwona, posiekana
  • 3 ząbki  czosnek
    rozgnieciony
  • sól
    do smaku
  • 2 łyżeczki  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 3 łyżki  bazylia
    świeża, posiekana
  • 2 łyżki  oliwa
  • sos tabasco
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka przetnij wzdłuż. Rozłóż i dociśnij mocno mostek, aby spłaszczyć kurczaka. Chili i czosnek utrzyj na pastę ze szczyptą soli, słodką papryką, bazylią i oliwą. Powstałą pastą natrzyj kurczaka i zostaw na noc.
  2. Zamarynowanego kurczaka połóż na środku rusztu skórą do dołu. Przykryj pokrywą i grilluj przez 20 minut. Następnie odwróć kurczaka i grilluj jeszcze przez 15 minut, aż sok wydobywający się z mięsa będzie jasny. Zdejmij pokrywkę i grilluj jeszcze przez 10 minut. Skrop tabasco.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje gotowanie


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE