Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1.5 kg kurczak
4 sztuki chili papryczka
czerwona, posiekana3 ząbki czosnek
rozgniecionysól
do smaku2 łyżeczki papryka (przyprawa)
słodka3 łyżki bazylia
świeża, posiekana2 łyżki oliwa
sos tabasco
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka przetnij wzdłuż. Rozłóż i dociśnij mocno mostek, aby spłaszczyć kurczaka. Chili i czosnek utrzyj na pastę ze szczyptą soli, słodką papryką, bazylią i oliwą. Powstałą pastą natrzyj kurczaka i zostaw na noc.
- Zamarynowanego kurczaka połóż na środku rusztu skórą do dołu. Przykryj pokrywą i grilluj przez 20 minut. Następnie odwróć kurczaka i grilluj jeszcze przez 15 minut, aż sok wydobywający się z mięsa będzie jasny. Zdejmij pokrywkę i grilluj jeszcze przez 10 minut. Skrop tabasco.
Źródło przepisu: Moje gotowanie