Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Sos
2 łyżki ocet balsamiczny
1 łyżka miód
4 łyżki oliwa z oliwek
1 ząbek czosnek
sól
do smakupieprz czarny
do smaku
- Warzywa
1 sztuka papryka
1 sztuka bakłażan
1 sztuka cukinia
kukurydza
według uznania1 sztuka cebula czerwona
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól
do smakupieprz czarny
do smakunatka pietruszki
bazylia
100 g ser feta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sporządzamy sos. Mieszamy ze sobą 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżkę miodu, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany. W razie gdyby sos był zbyt gęsty, dodajemy 1-2 łyżki wody.
- Pokrojone warzywa (bakłażan i cukinia w plastry, papryka w cząstki, cebula w piórka) wkładamy do sporej miski.
- Oliwę z solą, pieprzem i sokiem łączymy, mieszamy delikatnie, ale bardzo dokładnie z warzywami.
- Warzywa kładziemy partiami na grillu, grillujemy z obu stron.
- Grillowane warzywa posypujemy pokruszonym serem feta, polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy kiełkami.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej Synertime