Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 1 kg schab środkowy
bez kości - 1 pęczek rozmaryn
- 2 ząbki czosnek
- pieprz
do smaku - sól
do smaku
- Sos do smarowania:
- 1/2 szklanki olej
- 1 sztuka sok z cytryny
- 1 ząbek czosnek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wymieszaj olej z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Mięso umyj, osusz, pokrój na kotlety, lekko rozbij tłuczkiem.
- Posiekaj drobno rozmaryn (kilka gałązek odłożyć do grillowania).
- Obierz czosnek, rozgnieć, wymieszaj z rozmarynem, solą i pieprzem.
- Tak przygotowaną przyprawą natrzyj mięso, zawiń w folię aluminiową, odstaw w chłodne miejsce.
- Po dwóch godzinach wyjmij mięso i umieść je na ruszcie.
- Piecz, obracając i smarując sosem.
- Pod koniec pieczenia rzuć na rozżarzone węgle odłożony rozmaryn.