Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Steki z bazyliowym sosem holenderskim


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Steki z bazyliowym sosem holenderskim najlepiej podawać z frytkami z batatów.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  stek wołowy
    z antrykotu lub rostbefu
  • 3 sztuki  liście laurowe
  • 4 gałązki  tymianek
  • 3 ząbki  czosnek
  • 2 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
    Sos:
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • 250 g  masło
  • 1 pęczek  bazylia
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Steki wyjmij z lodówki na 60 minut przed grillowaniem. W miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami i powstałą marynatą natrzyj mięso.
  2. Na garnku z gorącą wodą postaw miskę. Wbij do niej żółtka i ubij je na pianę z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Następnie wciąż ubijając, stopniowo dodawaj rozpuszczone, jeszcze gorące masło. Kiedy sos uzyska konsystencję majonezu, dodaj posiekaną bazylię. Gotuj jeszcze chwilę mieszając.
  3. Steki grilluj po 5 minut z każdej strony na mocno rozgrzanym ruszcie. Po zdjęciu z grilla, odłóż mięso na 10 minut. Następnie oprósz mięso solą i podawaj z sosem bazyliowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: Czas na grill


Przepis dodany przez:

Posty : 6

Przepisy: 41


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE