Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki stek wołowy
z antrykotu lub rostbefu - 3 sztuki liście laurowe
- 4 gałązki tymianek
- 3 ząbki czosnek
- 2 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
- Sos:
- 1 sztuka sok z cytryny
- 2 sztuki żółtko z jajka
- 250 g masło
- 1 pęczek bazylia
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Steki wyjmij z lodówki na 60 minut przed grillowaniem. W miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami i powstałą marynatą natrzyj mięso.
- Na garnku z gorącą wodą postaw miskę. Wbij do niej żółtka i ubij je na pianę z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Następnie wciąż ubijając, stopniowo dodawaj rozpuszczone, jeszcze gorące masło. Kiedy sos uzyska konsystencję majonezu, dodaj posiekaną bazylię. Gotuj jeszcze chwilę mieszając.
- Steki grilluj po 5 minut z każdej strony na mocno rozgrzanym ruszcie. Po zdjęciu z grilla, odłóż mięso na 10 minut. Następnie oprósz mięso solą i podawaj z sosem bazyliowym.
Źródło przepisu: Czas na grill