Dzisiaj jest: Wtorek, 30.11.2021 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Steki z sosem ziołowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Steki z sosem ziołowym to danie doskonałe na grilla. Należy pamiętać, by przed smażeniem mięsa zdjąć z niego suszone zioła, gdyż mogą się przypalać.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  polędwica wołowa
    Marynata:
  • 4 łyżki  sos sojowy
  • 2 łyżki  miód
  • 2 łyżeczki  majeranek
  • 1/2 łyżeczki  tymianek
    suszony
    Sos ziołowy:
  • 2 sztuki  szalotka
  • 3 łyżki  olej rzepakowy
  • 4 łyżki  śmietana
    gęsta
  • 1 łyżka  tymianek
    świeży, siekany
  • 1/2 łyżeczki  pieprz ziołowy
  • sól ziołowa
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Polędwicę pokrój w 5-centymetrowe plastry, lekko rozbij dłonią. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, majeranek oraz tymianek. Powstałą marynatą natrzyj plastry mięsa. Ułóż polędwicę w naczyniu, przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Po tym czasie opiekaj steki na rozgrzanym grillu po 5 minut z każdej strony.
  3. Szalotkę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Gdy przestygnie, wymieszaj ją ze śmietaną, świeżym tymiankiem, pieprzem oraz solą. Powstałym sosem polej gotowe steki. Udekoruj listkami ziół. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE